Adevăr vs. Minciună

12 noiembrie 2011

Este mult prea uşor să cunoaştem cu exactitate ce ar trebui să alegem, dar este mult prea greu să punem în aplicare..ştim că TREBUIE să zicem adevărul încă din fragedă pruncie, dar nu ştim mereu cum să îndeplinim acest rol..Probabil că instinctul de autoconservare, de a păstra o anumită faţadă în interesul nostru sau al celorlalţi ne determină să afirmăm lucruri cu originea reală, ce se pierd însă pe drum, se disipă, capătă alte sensuri..E ca un circuit (vicios?) ce porneşte din raţiune, trece prin filtrul gândirii, dar când atinge aerul atmosferic, prin vocea noastră i se ataşează negaţia.. Schematic, ştim ce este etic să spunem, suntem conşienţi de materia primă şi de formele ei, dar ne simţim constrânşi să întoarcem conotaţia pe minus, pentru a salva aparenţele..Ar fi o minciună să îmi ridic capul măreţ şi să afirm că există finţe umane ce au spus întotdeauna adevărul şi numai adevărul.. Ar fi ceva utopic şi asta ar indica şi că elefanţii cresc în cireş..sau că poţi bea apă dintr-un pahar gol..sau că maşina de tuns iarbă recită poeme de Shakespeare..Nu putem fi sinceri în procentaj maxim, nu ne putem lua după “cai verzi pe pereţi”..Minţim..Da, minţim..şi câteodată o facem cu un zâmbet larg, alteori cu privirea tremurândă, măcinaţi de flama aceea de conştiinţă..Uneori ne recunoaştem fapta, alteori nu..

[…]

Cu toţii spunem adevărul şi cu toţii minţim..Cu toţii nici nu realizăm că o facem şi cu toţii avem penalizări de sine..Câţi dintre voi nu aţi furat pe ascuns din prăjitura preparată special pentru o altă ocazie?! Câţi dintre voi n-aţi inventat motive care mai de care mai plauzibile pentru a justifica tema nescrisă?! Câţi dintre voi n-aţi pus în cârca altora vina voastră?! Câţi dintre voi n-aţi afirmat că nu voi aţi spart vaza cu flori de pe măsuţă?! Câţi dintre voi n-aţi aruncat supa cu tăiţei pe fereastră şi aţi pretins că aţi mâncat-o până la ultima picătură?! Câţi dintre voi n-aţi minţit din nou ca să acoperiţi minciuna precedentă?! Câţi dintre voi n-aţi mai spus adevărul pentru că a trecut mult prea mult timp ca să mai fie nevoie?! Câţi dintre voi n-aţi “uitat” să explicaţi pe ce s-au dus banii săptămânali atunci când cereţi alţii?! Câţi dintre voi se regăsesc în aceste enumerări? Şi câţi dintre voi aveţi puterea să o recunoaşteţi? Eu ridic două degete..Acum e rândul tău..şi al tău..da da, şi al tău..

..ei, staţi mai uşor, nu vă îngrămădiţi!

Reclame

2 răspunsuri to “Adevăr vs. Minciună”

 1. Faninho said

  Eu sunt idiot. Mint puțin, iar dacă s-a întâmplat să mint, după asta îmi recunosc greșelile.
  Mint puțin pentru că nu știu să mint.
  Spun adevărul pentru că îmi provoacă o stare de bine, îmi aduce satisfacție chiar dacă e ceea ce semnifică aduce ceva rău.
  Sunt idiot pentru că prefer să fiu corect decât să fiu fericit. Deși sinceritatea îmi aduce fericire, asta nu se întâmplă pentru că nu e suficient ca numai eu să iubesc adevărul.

  • Eu sunt o idioata. Mint putin, uneori mint pentru diversitate sau mint inconstient, tocmai din dorinta de a schimba pe alocuri scenariul..Da, imi recunosc greseala si incerc sa temperez efectele..eu acord prezumtia de nevinovatie tuturor pana la proba contrarie, pana in momentul in care limitele au fost intens depasite..Asa functionez eu, astea sunt mecanismele care alcatuiesc persoana ce scrie acum din fata unui calculator. Probabil greseala mea este ca ofer mai mult decat primesc si am asteptari mult prea mari de la oameni care nu sunt construiti pe tiparul meu..Sunt excesiv de sincera si, prin urmare, mult prea fraiera sa imi ofer pe tava toate vulnerabilitatile…Dar din nou plecam de unde am pornit, de la faptul ca am asteptari mari si ca tratez oamenii cum m-as trata pe mine..Ma gandesc ca eu in situatia X as reactiona asa, atunci cu siguranta si persoanele pe care pun pret vor face acelasi lucru..Si in acest mod simplu ajunge sa ma ghideze idealismul, deoarece in imensitatea mea sinceritate, vreau sa ma mint ca exista inca respect si stima de sine, ca exista inca altruism si devotament, ca exista omenie pana si in cel mai teribil criminal..Daca nu as crede in partea buna a celor ce au evoluat din maimute, nu as putea sa mai fiu eu..Stiu cand cineva ma minte, direct sau subtil…stiu si de ce o face si stiu si ce simte..de cele mai multe ori las impresia ca am muscat momeala, pentru ca doar intrand in joc poti sa tragi concluziile..sunt un observator pasiv, care analizeaza gesturile mici, care pune pret pe detalii, care pune totul cap la cap si gaseste explicatii logice..este mai bine sa fii subestimat intr-o lume in care totul se supraestimeaza..ai sanse mult mai mari de a accesa conexiunile firilor umane..
   Exista insa cazuri cand un adevar poate face mai mult rau decat bine..Si atunci, daca a minti este echivalent cu a proteja, iar a spune adevarul inseamna a agrava o situatie, ce ne ramane de facut?Sa fim justitiari sau tamaduitori?
   Sunt idioata pentru ca nu m-am nascut in timpul si locul potrivit..in lumea de astazi care asteapta cu nerabdare 2012, nu mai exista cuvant si diplomatie, dorinta de a face acte caritabile, de a darui o bucata de paine celui care n-are..
   Mai bine sunt corecta si linistita cand pun seara capul pe perna, decat sa simt vibratii negative inauntrul meu si sa aplec privirea atunci cand ma simt vinovata..Eu am lipsit la lectiile in care se preda modalitatea de a minti..am ramas corigenta la capitolul asta si asa voi ramane si de acum incolo..si prefer sa iau 4 la materia „Minciuna”, dar sa am 10 cu coronita la purtare..
   La mine este evident si deschis ceea ce am de spus, corect si drastic, calm si sigur..sunt insa delicata si incerc sa ofer oportunitatea de a atenua impactul asupra persoanei in cauza, tocmai pentru ca ma pun in locul ei..
   „Sunt idiot pentru că prefer să fiu corect decât să fiu fericit”..termenii astia nu sunt in contradictie..poti sa fii corect si fericit, poti sa fii doar fericit sau doar corect sau nicio varianta..eu cred ca ai mai mult de castigat fiind cinstit, indiferent de ceilalti..Si e mai mult decat suficient ca numai tu sa iubesti adevarul, in special pentru propria ta constiinta..restul e can-can..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: