Prefaţă fără prejudecată

1 decembrie 2011

” Bună dimineaţa la Moş Ajun..”

Cafeaua din stânga priveşte strâmb alura mea dezinvoltă, fără piedestal şi fără pistrui..Azi-ul de Azi devine treptat un arhaism, un decor mut în lumea asta plină de actori grăbiţi.. Tic-tac-ul din perete îşi închide haiducesc ultimul nasture şi îmi plastifiază meditaţia, pregătindu-mi patul de ATUNCI..Mă lovesc leneş în amintiri cu crinolină şi respir un aer inocent care numără cozonacul.Sunt propria-mi diademă într-un unghi aristocratic prăfuit cu Feţi-Frumoşi şi porţelan, cu creioane galbene şi greieri singuri acasă, cu scârţâietoare şi balansoare răguşite, cu căţei şchiopi şi muguri de fluier, etcetera.. E noaptea de dinainte..Timpul patrulează instinctele haotice atingând cu glezna dansul luminilor de scorţişoară. Prin hornul vidului se dizolvă ghicitori ştrengare într-o atmosferă sufocantă, vanilată cu eternitate. Soba încă surdă îşi mituieşte amprentele pentru a nu atrage privirile celor absenţi din încăpere şi înregistrează colindele de afară prin gaura cheii. Frigul suflă peltic fete Morgane filiforme ce parafrazează sensibilitatea bătrânei din oglindă.. Silueta ei de plastilină ignoră pleonasmele trecutului agăţat în cui, iar mirosul samaritean de brad frumos este deochiat de rujul ei nins şi teatral ce ASTĂZI a luat o pauză publicitară…

Este ora zece,/ Moşu’ încă n-a venit! ..

Îmi înnod nasul într-un miros de lumânare strâmbă şi îmi legăn cei trei elefanţi pe pânza de păianjen..Cearcănele-mi jilave şi-au peticit umbra infantilă în păpuşa de pe etajeră, care se încăpăţânează să nu aibă puls. Ochii mei de chihlimbar neşlefuit plămădesc ridurile Ei inundate cu feminitate ca într-un joc de ping-pong fără arbitru. Mă inspir din pagini goale şi scrijelesc momentul pe un pergament fără buletin. Sunt o Lizucă fără Patrocle cu obrajii pictaţi non-sens de dulceaţa din cămară, cu uniforma roz uşor ridicată la spate..Sunt o resursă a jocului, un abecedar pentru Moş, un dar pentru părinţi, un alb inocent care vrea să sufle in păpădie, un fulg efemer ce valsează ca un acrobat anonim, un somn atipic ce înoată îmbrăcat în dungi , o icoană ale cărei franjuri s-au croit într-un bulgăre de lumină..sunt un “leru-i ler” în botoşi de lână, sunt sarea în bucatele de Crăciun..sunt..sunt colaj din vis..

E dimineaţa de după..E dimineaţa din Azi-ul Mâine-lui de Ieri..Este ora în care Moşu’ a venit!..Este minutul în care a căzut cortina, în care scena nu mai are sufleur..în care personajele nenominalizate nu se cunosc pe sine, în care oamenii confirmaţi de D.E.X. se mulează ca Pristanda după cum flutură cele patruzeci şi ceva de steaguri..Este secunda în care inspiraţia a devenit un mit, în care Crăciunul a fost închis în cutia cu chibrituri, în care primează cele mai ieftine roşii şi maşini la semafor, în care toţi ne facem că plouă când afară ninge cu “a fost odată ca niciodată”..în care grăbim paşii 1 şi 2 pentru a călca pasul 3 al celui neajutorat, în care este mai important fardul maro decât o monedă în peticul celui desculţ din faţa noastră..

Vrem Iubire, vrem Frumos, vrem Bunătate, vrem Suflete calde, vrem Prietenie, vrem Sănătate, vrem Înţelegere, vrem Altruism!

“..Ne daţi ori nu ne daţi?!”

Reclame

3 răspunsuri to “Prefaţă fără prejudecată”

 1. D. said

  Vreţi cam multe… Mai întîi învăţaţi să dăruiţi. Vreţi iubire? Iubiţi voi mai întîi. Vreţi frumos? Cultivaţi frumosul. Bunătate? Fiţi voi mai buni, măcar cîte puţin în fiecare zi. Suflete calde? Prietenie? Înţelegere? Fiţi voi primii care să aveţi înţelegerea unui suflet cald pentru cei pe care îi consideraţi prieteni. Altruism? După atîtea „vrem”-uri, cred că nici nu ştiţi ce e aia. E mai mult decît un cuvînt.

  Învăţaţi să nu mai vreţi nimic şi veţi avea totul…

  • Dragul meu D.,

   Ai trimis un comentariu dur, desi mesajul este extrem de clar..nu pot decat sa imi scot palaria si sa recunosc ca ai dreptate..cu toate astea, nu iti sta in fire sa raspunzi atat de non-diplomat:D..substratul cred ca este altul…asa ca te astept sa vii in tara si sa discutam numeroasele subiecte pe care le-am trecut pe lista, asa cum ti-am promis..se pare ca s-a adaugat inca unul..m-am apucat si de faimosul cd cu melodii pe care sa le ascultam cand voi conduce eu:D..se pare ca s-a mai adaugat inca una..mai e putin pana la Craciun si astept cadoul:))..The gift..in rest, pace in lume..

 2. D. said

  Dragii Moşului,
  Cel mai frumos dar pe care îl puteţi avea de Crăciun este acela de a fi voi Moşul, de a fi voi cei care dăruiesc. Dăruiţi cu sufletul cald iubire, frumuseţe, bunătate. Din ce veţi dărui, veţi avea mai mult şi mai mult. Aveţi înţelegere pentru prietenii voştri, fiţi cu adevărat altruişti şi veţi avea sănătatea pe care v-o doriţi, care să vă ajute să vă purtaţi la fel în continuare.

  Spiritul Crăciunului poate fi în fiecare din voi.

  Cu drag,

  Moş D. Crăciun

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: